Tíseň TV

Kauza krádeží benzínu a nafty u policie ukazuje rozdílné názory na trest pro zloděje – policistu

Policista měl údajně palivo čepovat i do svých kanystrů.

Kauza krádeže pohonných hmot policistů dostává nový rozměr. Zatímco v Praze se celá kauze nazývá administrativním pochybením, v Ústí nad Labem se nebojí zloděje od policie vyhodit.

Přitom je tu podobnost  s případem, o kterém Tíseň.tv psala 16. dubna. V obou případech služební funkcionář vyhodnotil situaci jako přestupek. V Praze z tohoto činu dokonce existují videozáznamy, které vedení pražské policie zveřejnit nechce. Přitom při újezdech zločinců od benzínových pump tiskový odbor aktivně obvolává spřátelené novináře a záběry nabízí.

V Ústí nad Labem policistu okamžitě propustili ze služebního poměru. V Praze dostal policista pouze peněžitý trest.

A právě o trestu rozhoduje služební funkcionář. V případě Prahy je to náměstek pro SKPV Ivan Smékal. Podle exkluzivního zdroje, důstojníka z blízkého vedení pražské policie, se nám podařilo zjistit, že se vyšetřovacím orgánům v Praze podařilo zadokumentovat policistu Preise jen jednou a škoda tam byla do 5000. Tedy šlo o přestupek.

Podle námi oslovených odborníků na služební zákon, jde ale o přestupek mající znaky trestného činu. Obecně to znamená, že služební funkcionář, v tomto případě Ivan Smékal má pravomoc, policistovi s lepkavými prsty odejmout služební hodnost a tím pádem ho od policie „vyhodit“.  Stejně tak, jako to bylo v Ústí nad Labem.

Redakce Tíseň.tv se pokusila kontaktovat náměstka SKPV Ivana Smékala. Nicméně nám do redakce přistála do mailu výmluva tiskového mluvčího Hulana s tím, že se náměstek Smékal vyjádřit nemůže, protože vše už na podnět redaktora Tíseň.tv Formana vyšetřuje Generální inspekce. Ta si ale zatím nevyhradila právo poskytovat informace. Případné vyjádření by podle Hulana mohlo ohrozit vyšetřování. Ovlivnit vyšetřování by ale náměstek Smékal mohl pouze v případě, že by na naše položené dotazy lhal. Dotazy, které jsme položili, jsou přiloženy v článku.

Redaktor Tíseň.tv Jiří Forman v celé věci podal skutečně trestní oznámení přímo Generální inspekci ozbrojených sborů. Domnívá se totiž, že ze strany OVK – Odboru vnitřní kontroly a služebního funkcionáře tu mohlo dojít k nadržování a ke zneužití pravomoci.

Je ale na místě zmínit další fakt, který rozhodně nepřispěje vyšetřování. Michal Murín – náměstek pro trestní věci GIBS, tedy druhý nejvyšší muž v Generální inspekci ozbrojených sborů,  je známým a hlavně bývalým kolegou vyšetřovaného služebního funkcionáře Ivana Smékala.

Svou úlohu samozřejmě jako ředitel pražské policie hraje i Luděk Procházka, který je šéfem OVK, tedy odboru, který celý případ měl vyšetřit, popřípadě postoupit GIBSu.

redakce Tíseň.tv

Exit mobile version