Tíseň TV

Pražští taxikáři protestují proti Uberu. Zablokovali letiště i magistrálu.

Zdroj: AKTU.cz, Lukáš Dvořák, Jiří Forman

Od brzkých dopoledních hodin se začali taxikáři houfně přesouvat k pražskému letišti Václava Havla k plánované blokádě na protest proti dle jejich názoru nelegální taxislužbě Uber.

Nejprve kolem kolem desáté hodiny zaplnili v počtu asi 150 aut pražskou letištní „tepnu“ Evropskou ulici a dále pokračovali směrem k letišti.

Celou situaci monitorovalo a řídilo stovky policistů podél silnic i na samotném letišti. Zasahoval také policejní vrtulník. Policisté úspěšně taxikáře, kteří měli tendenci blokovat oba jízdní pruhy usměrňovali tak, aby levý jízdní pruh byl průjezdný pro ostatní řidiče a aby tak blokáda omezila co nejméně lidí cestujících na / z letiště.

Před dvanáctou hodinou policie uzavřela sjezd na terminál 3 směrem od letiště z Lipské ulice. Taxikáři se tím pádem nemohli okamžitě otočit zpět na letiště a museli stát v koloně až na další sjezd na Karlovy Vary. Policii se podařilo skupiny taxikářů roztrhat nejen zavřením tohoto sjezdu, ale i pokutováním pomalu jedoucích řidičů taxi, podle § 18, odst. 2., písm. b), zákonu o provozu na pozemních komunikacích, kdy

Řidič nesmí: „omezovat plynulost provozu na pozemních komunikacích, zejména bezdůvodně pomalou jízdou a pomalým předjížděním.“

Kolony v obou směrech poté začaly silně řídnout.

Problémem byla i městská hromadná doprava, kdy pražský Dopravní podnik, aby zabránil zpoždění svých autobusových spojů, ve spolupráci s Letištěm Praha vozil cestující autobusy z Terminálu 3 na Terminál 2 přímo přes letištní plochu. Kapacita obratiště bohužel není stavěna na takový nápor a proto cestující při odjezdu z letiště museli vyčkávat, než byli vpuštěni do autobusu.

Jeden z řidičů, který neuposlechl výzvy policie tím, že chtěl projet do zákazu vjezdu byl zajištěn a auto mu bylo odtaženo.

Před 14. hodinou dorazilo na magistrálu asi 150 taxikářů. Magistrálu tím na několik desítek minut zablokovali. Následně se přesunuli před pražský magistrát, kde jezdili svými auty kolem magistrátu, troubili a vyjadřovali svůj nesouhlas s nečinností zastupitelů v čele s primátorkou Krnáčovou ve věci (ne)legálnosti společnosti Uber v ČR.

Celá akce byla ukončena po třetí hodině odpolední.

Exit mobile version