Tíseň TV

Kryje Pražské ředitelství policie mezi sebou zloděje?

Na redakci serveru Tiseň.tv se obrátili kriminalisté z Pražské správy Policie, kterým vadí chování jejich vedení. To prý údajně kryje mezi sebou zloděje.

Tím by podle dvou nezávislých zdrojů, které má redakce k dispozici měl být operativec 1. oddělní tzv. „vraždařů“ – Aleš Preis.

Tento policista se měl v minulosti několikrát dopouštět krádeží pohoných hmot a to tak, že při tankování přímo na Pražské správě v Kongresové ulici, nejdříve čerpal pohoné hmoty do služebního vozidla, poté otevřel dveře a tankoval do svých kanystrů. Vše by měli dokonce dokazovat čtyři náhrávky z kamerových systémů policejní čerpací stanice.

 

Za tento skutek měl být policista Aleš Preis i potrestán, nikoliv vyhazovem od policie, tak jak tomu je běžné v případu jiných policistů, kteří kradou pohoné hmoty, ale snížením platu o deset procent na dva měsíce.

Redakce serveru Tíseň.tv se proto spojila s operativcem Alešem Preisem. Ten do telefonu popřel jakoukoliv krádež s tím, že se nám ke svému trestu vyjadřovat nebude. Jde podle něj jen o nějakou formální chybu, za kterou dostal trest.

Kontaktovali jsme proto šéfa 1. oddělení velmi zkušeného kriminalistu a teď také scénaristu seriálu případy 1. oddělení, Josefa Mareše. Blízkého kamaráda Aleše Preise. V smskové komunikaci našemu redaktorovi Jiřímu Formanovi na dotaz k jeho podřízenému Aleši Preisovi odpověděl toto:

„Tak to jste mě zklamal. Za prvé, že se s tímto obracíte na mě a za druhé že se o to vůbec zajímáte.“ V druhé SMS po urgenci na odpověď odpověděl: „Do teď jsem si Vás jako novináře vážil. Náhle padáte do bahna bulváru. Proto Vás prosím, abyste si vymazal mé číslo z mobilu a dále se obracel jen na tiskové. Děkuji. “ uvedl dále Mareš.

 

Na tiskový odbor jsme se obrátili a čekáme na odpověď.

Náš informátor blízký vedení Generální inspekce nám tuto informaci potvrdil.  Generální inspekce, s tím ale nemůže nic dělat, protože Preise už potrestal v tichosti a velmi rychle jeho nadřízený s kázeňskou pravomocí. Podle pravidla totiž nelze za stejný přestupek či trestný čin trestat dvakrát. Záznam o trestu je v tzv. kmenové knížce policisty. Pokud Preis krádež spáchal a škoda není větší než 5000 Kč bude tu mít jen přestupek proti majetku.

Redakce serveru Tíseň.tv nemá v tuto chvíli informaci, zda se jedná v případu Preise o trestný čin či přestupek (škoda není větší než 5000). V případě přestupku může nadřízený policisty potrestat pachatele snížením platu. Nicméně podle tvůrce služebního zákona Petra Tomka, pokud šlo skutečně o krádež pohoných hmot, jde  o přestupek se znaky trestného činu a služební funkcionář měl policistu Preise potrestat odnětím služební hodnosti a propustit ho. Pokud šlo o trestný čin, služební funkcionář pochybil a je to zneužítí pravomoci.

Služební funkcionář s kázeňskou pavomocí je náměstek pro kriminální službu krajského ředitelství anebo sám ředitel Luděk Procházka. Sám Procházka v minulosti čelil nařčení z ovlivňování případu „Nezmarová“. Štěpánka Nezmarová – šéfka protoku ministerstva obrany najížděla na policistu, když se snažila dostat do areálu Pražského hradu. Policisté, kteří ji zadrželi, ji pak museli okamžitě na pokyn nadřízeného propustit. Spekulovalo se o tom, že tento pokyn dal přímo ředitel Pražské správy Procházka.  Soudu se ale nepodařilo prokázat, že to byl zrovna on, kdo pokyn vydal.

Případ Preis není jediným problémem Pražské správy. Generální inspekce stíhá jednoho policistu za druhým. Naposledy si došli inspektoři v úterý na kriminálku Prahy I. Jeden z kriminalistů je podezřelý ze spolupráce s organizovaným zločinem. Informaci potvrdila mluvčí inspekce Radka Sandorová.

 

Vyjádření krajského ředitelství k celé kauze níže na odkazu.  K události se samozřejmě s novými fakty vrátíme.

http://www.policie.cz/clanek/reakce-na-nepodlozene-ale-hlavne-nepravdive-informace.aspx

Exit mobile version